Преминете към основното съдържание

Флекситарианска диета: примерно седмично меню

Не просто диета, а и начин на живот
© istock

През 2008 г. Доун Джаксън Блатнър, диетолог и нутриционост, издава книгата „The flexitarian diet“ и скандализира вегетарианската общност. Терминът „flexitarianism“, който може да бъде открит и в Оксфордския речник, е комбинация от думите „flexible“ и „vegetarianism“ – гъвкаво вегетарианство. Диетата бързо набира популярност и за разлика от всички нас, които без да знаят, са флекситарианци, последователите й припознават в нея цяла житейска философия.

Вегетарианците не консумират месо. Веганите, знаем, отиват още по-далеч, като отказват всякакви продукти от животински произход (месо, млечни, яйца). Флекситарианците, от своя страна, са нещо като вегетарианци на непълно работно време. Тоест това е приоритетно растителна диета с включване на малки количества месо от време на време. Според много диетолози флекситарианството е „златната среда“, защото при него не се лишаваме от важни за организма вещества (например желязо, витамин B12, незаменими аминокиселини), които трудно бихме могли да си набавим в оптимални количества от веганска и вегетарианска храна.

Основни принципи на флекситарианството

  • Предимно плодове, зеленчуци, бобови култури и пълнозърнести храни
  • Повече растителни източници на протеини, отколкото животински
  • Месо, риба, яйца и млечни продукти от време на време
  • Най-малко обработени форми на храните
  • Ограничаване на добавената захар и сладкишите

Начинаещ или напреднал флекситарианец?

  • Без месо 2 дни седмично – Начинаещ
  • Без месо 3-4 дни седмично – Средно напреднал
  • Без месо 5 дни седмично – Много напреднал

© istock

Примерно седмично меню

Понеделник

  • Закуска: овесени ядки с ябълки, мляно ленено семе и канела
  • Обяд: зелена салата със скариди, царевица, черен боб и авокадо
  • Вечеря: супа от леща с пълнозърнест хляб и зеленчукова салата по избор

Вторник

  • Закуска: тост с авокадо и яйца
  • Обяд: Бурито купа с кафяв ориз, боб и зеленчуци
  • Вечеря: спагети от тиквички с доматен сос и бял боб

Сряда

  • Закуска: кокосово кисело мляко с банани и орехи
  • Обяд: пълнозърнеста питка с хумус и зеленчуци
  • Вечеря: сьомга на скара, печен сладък картоф със зелен фасул

Четвъртък

  • Закуска: смути от неподсладено бадемово мляко, спанак, фъстъчено масло и замразени плодове
  • Обяд: салата „Цезар“ с леща и доматена супа
  • Вечеря: печено пиле с киноа и карфиол на скара

Петък

  • Закуска: обикновено кисело мляко с добавени горски плодове и тиквени семки
  • Обяд: рулца с различни зеленчуци и фъстъчен сос
  • Вечеря: яхния от леща и зеленчукова салата по избор

Събота

  • Закуска: яйца на очи със сотирани зеленчуци и плодова салата
  • Обяд: сандвич от пълнозърнест хляб с фъстъчено масло и горски плодове
  • Вечеря: бургери с черен боб, авокадо и сладки картофи

Неделя

  • Закуска: тофу със зеленчуци и подправки по избор
  • Обяд: салата от киноа със сушени боровинки, ядки пекан и фета сирене
  • Вечеря: пълнени камби с пуешко месо и зеленчукова салата по избор

Не просто диета, а начин на живот

  • Купувай непакетиран хляб.
  • Не изхвърляй храна, влагай остатъците в импровизирани рецепти.
  • Отказвай пластмасови прибори, когато поръчваш храна за вкъщи.
  • Занеси си в офиса чаша за кафе, бутилка за вода, прибори.
  • Купувай сладолед във вафлена фунийка, порцеланова или стъклена купичка.
  • Научи какво е компостер и имай такъв.
  • Ползвай своя текстилна торба за пазаруване.
  • Върви пеша, карай колело.
  • Ползвай текстилни носни кърпи и салфетки.
  • Съхранявай документите в дигитален формат.
  • Вместо да изхвърлиш нещо, го подари или дари на някого.
  • Ремонтирай, реставрирай, рециклирай.​

Още по етикети

добра форма , диета
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser