През 2008 г. Доун Джаксън Блатнър, диетолог и нутриционост, издава книгата „The flexitarian diet“ и скандализира вегетарианската общност. Терминът „flexitarianism“, който може да бъде открит и в Оксфордския речник, е комбинация от думите „flexible“ и „vegetarianism“ – гъвкаво вегетарианство. Диетата бързо набира популярност и за разлика от всички нас, които без да знаят, са флекситарианци, последователите й припознават в нея цяла житейска философия.
Вегетарианците не консумират месо. Веганите, знаем, отиват още по-далеч, като отказват всякакви продукти от животински произход (месо, млечни, яйца). Флекситарианците, от своя страна, са нещо като вегетарианци на непълно работно време. Тоест това е приоритетно растителна диета с включване на малки количества месо от време на време. Според много диетолози флекситарианството е „златната среда“, защото при него не се лишаваме от важни за организма вещества (например желязо, витамин B12, незаменими аминокиселини), които трудно бихме могли да си набавим в оптимални количества от веганска и вегетарианска храна.
Основни принципи на флекситарианството
- Предимно плодове, зеленчуци, бобови култури и пълнозърнести храни
- Повече растителни източници на протеини, отколкото животински
- Месо, риба, яйца и млечни продукти от време на време
- Най-малко обработени форми на храните
- Ограничаване на добавената захар и сладкишите
Начинаещ или напреднал флекситарианец?
- Без месо 2 дни седмично – Начинаещ
- Без месо 3-4 дни седмично – Средно напреднал
- Без месо 5 дни седмично – Много напреднал
Примерно седмично меню
Понеделник
- Закуска: овесени ядки с ябълки, мляно ленено семе и канела
- Обяд: зелена салата със скариди, царевица, черен боб и авокадо
- Вечеря: супа от леща с пълнозърнест хляб и зеленчукова салата по избор
Вторник
- Закуска: тост с авокадо и яйца
- Обяд: Бурито купа с кафяв ориз, боб и зеленчуци
- Вечеря: спагети от тиквички с доматен сос и бял боб
Сряда
- Закуска: кокосово кисело мляко с банани и орехи
- Обяд: пълнозърнеста питка с хумус и зеленчуци
- Вечеря: сьомга на скара, печен сладък картоф със зелен фасул
Четвъртък
- Закуска: смути от неподсладено бадемово мляко, спанак, фъстъчено масло и замразени плодове
- Обяд: салата „Цезар“ с леща и доматена супа
- Вечеря: печено пиле с киноа и карфиол на скара
Петък
- Закуска: обикновено кисело мляко с добавени горски плодове и тиквени семки
- Обяд: рулца с различни зеленчуци и фъстъчен сос
- Вечеря: яхния от леща и зеленчукова салата по избор
Събота
- Закуска: яйца на очи със сотирани зеленчуци и плодова салата
- Обяд: сандвич от пълнозърнест хляб с фъстъчено масло и горски плодове
- Вечеря: бургери с черен боб, авокадо и сладки картофи
Неделя
- Закуска: тофу със зеленчуци и подправки по избор
- Обяд: салата от киноа със сушени боровинки, ядки пекан и фета сирене
- Вечеря: пълнени камби с пуешко месо и зеленчукова салата по избор
Не просто диета, а начин на живот
- Купувай непакетиран хляб.
- Не изхвърляй храна, влагай остатъците в импровизирани рецепти.
- Отказвай пластмасови прибори, когато поръчваш храна за вкъщи.
- Занеси си в офиса чаша за кафе, бутилка за вода, прибори.
- Купувай сладолед във вафлена фунийка, порцеланова или стъклена купичка.
- Научи какво е компостер и имай такъв.
- Ползвай своя текстилна торба за пазаруване.
- Върви пеша, карай колело.
- Ползвай текстилни носни кърпи и салфетки.
- Съхранявай документите в дигитален формат.
- Вместо да изхвърлиш нещо, го подари или дари на някого.
- Ремонтирай, реставрирай, рециклирай.